HOBIS bútor – környezetbarát termék

Az ökológia – korunk egyik legnagyobb témája. Mindenhol sokat írnak és beszélnek róla. Legtöbbünk igyekszik felelősségteljesen viselkedni. Szelektáljuk a hulladékot, érdeklődünk az iránt, miként keletkeznek a termékek, amiket megvásárolunk. Milyen anyagokból, hol, esetleg hogyan készülnek, valamit mennyire terhelik a környezetet.

Ezzel a kérdéssel már 2001-ben kezdtünk foglalkozni (hogy repül az idő), amikor megkerestük a Környezetvédelmi Minisztériumot azzal, hogy mit tegyünk a környezetbarát-gyártás státuszának elérése érdekében. Csehországban akkoriban indult az „Környezetbarát termék“ márka, de még senkinek sem volt fogalma arról, hogyan lehetne a bútorgyártásban alkalmazni. Szerencsére a szomszédos Németországban 1978 óta létezik a „Kék angyal“ ökocímke, amit a környezetbarát és az adott szabványoknak megfelelő termékek és szolgáltatások kapnak. Szóval volt hol tapasztalatot szerezni. Elkezdődött a több mint 2 évig tartó folyamat. Szigorúan meghatározott feltételeket támasztott a HOBIS irodabútorok gyártási folyamataira és szigorú (és gyakori) ellenőrzéseket a Környezetvédelmi Minisztérium részéről. Például:

Tilos a veszélyes SVHC anyagok és keverékek használata. Azaz főleg illékony anyagokat tartalmazó, aceton alapú ragasztókról és bevonatokról van szó. Ezt a feltételt számunkra nem volt olyan nehéz teljesíteni, mert bútorlapokat gyártunk. Az egyes bútorelemeket nem ragasztjuk, hanem a rendeltetési helyen szereljük össze összekötő vasalás segítségével.

Hulladékgazdálkodás. Még ha van is egy speciális szoftverünk, amely optimálisan szabályozza a vágást egy nagy formátumú fűrésszel, mindig van hulladék. Mi lesz vele? Ökológiai szemétégetőt építettünk, ahol a laminátumot nagyon magas hőmérsékleten elégetjük káros gázok felszabadulása nélkül. Így ez nem csupán a termelés hőforrása, hanem több háztartásnak is.

Ökológiai anyagok. A laminátum beszállítója az osztrák Egger cég, amely olyan programot dolgozott ki, hogy csak azoktól a beszállítóktól vásárol faaprítékot, akik erdeikben bizonyíthatóan ökológiai és gazdaságos módon gazdálkodnak. Nem esztelen pusztítás, hanem fenntartható gazdálkodás.

Környezetbarát működés. Korszerű CNC gépeket üzemeltetünk, amik teljes mértékben hasznosítják az elektromos áramot. Napelemeket és hőszivattyút szerelünk be. Fűtésünk termosztáttal felszerelt, szigorúan csak energiatakarékos izzókat és LED lámpákat használunk. Ez olyan részletek keveréke, amik együtt egy nagy egészet alkotnak.

Egy sor ellenőrzés és tesztelés után végül 2004-ben megkaptuk a „Környezetbarát termék" tanúsítványt és védjegyet. A védjegy 01-es száma azt jelenti, hogy mi kaptuk meg elsőként. Részei vagyunk a CZECH QUALITY programnak is, ami támogatja az átlagon felüli minőségű termékek és szolgáltatások megbízható márkáit.